Przykład czerwonej Riojy w klasycznym stylu, ale pozbawionym wszelkich mankamentów mogących irytować zwolenników niuksulowego tempranillo. Wino dojrzewało przez aż 15 miesięcy w amerykańskiej beczce, i dodatkowe 3 miesiące we francuskiej. Pomimo tego w nosie zdecydowanie pierwszoplanowy jest czarny owoc, dla którego eleganckim tłem są bogate aromaty oddębowe. Usta ma wystarczająco świeże, soczyste, wspaniale zrównoważone i bardzo długie. Wino ewidentnie trzyma styl apelacji, łącząc w sobie to czym była "stara, dobra Rioja" z tym czego oczekuje współczesny winoman. W swojej klasie i cenie jedno z najlepszych.
W kuchni wino idealne do pieczonej jagnięciny, czerwonych mięs z rusztu oraz twardych, dojrzałych serów. Wskazana dekantacja przez 15-30 minut.
Marqués de Terán Reserva 2011
Kolor: Piękna, ciemnowiśniowa barwa z granatowym obrzeżem. Gęste, niemal oleiste.
Nos: Otwiera się powoli. Wspaniały aromat dojrzałego, odrobinę dżemowego czarnego owocu (śliwka, jeżyna). W tle wyraźne lecz nienachalne nuty lukrecji, kakao oraz wanilii.
Usta: Szczodre, soczyste, idealnie zrównoważone, z umiarkowaną kwasowością. Tanina dojrzała i aksamitna. Posmak przyjemny, pozostający długo i zachęcający do kolejnego łyku.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 12 €
Degustacja wina: 09/2017